Mitä ja millaisia ovat pirulliset ongelmat?

Jatkuvassa muutoksessa olevassa, entistä kompleksisessa maailmassa asioiden ja eri ilmiöiden keskinäiset riippuvuussuhteet synnyttävät yhteen nivoutuneita ongelmia ns. pirullisia ongelmia.

Pirulliset ongelmat ovat uniikkeja ja monitulkintaisia ongelmia, jotka synnyttävät monesti uusia ongelmia. Niihin liittyy useita erilaisia, mahdollisesti ristiriitaisia näkemyksiä ja keskenään kilpailevia intressejä.

Pirullisille ongelmille on tyypillistä, että ne ylittävät useiden organisaatioiden rajat.

Miksi pirulliset ongelmat ovat ongelmallisia?

Pirulliset ongelmat ovat ongelmallisia, sillä niihin ei päde totutut kesyjen ja sotkuisten ongelmien ratkaisumallit vaan niiden ratkaisemisessa on tarkasteltava kokonaisuutta. Sitä miten asiat kytkeytyvät toisiinsa ja miten ne vaikuttavat systeemiin, johon haluamme vaikuttaa. (Raisio H. & Vartiainen P. (toim.) 2020).

 Pirullisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää sekä kokonaisvaltaista, systeemisempää lähestymistapaa että syvää vuorovaikutusta erilaisten, eri aloilta ja eri organisaatioista tulevien ihmisten kanssa (moninäkökulmaisuus).

Pirullisten ongelmien luonteeseen liittyy vahvasti niiden hallittavuuden epävarmuus ja tietynlainen satunnaisuus ja ennakoimattomuus, mikä heijastuu osaltaan siihen, että niitä ei voida kaikilta osin täysin ratkaista. Tällöin esiin nousee kysymys miten kohtaamme pirullisten ongelmien esiin nostattamat vaatimukset ja miten selviämme pirullisten ongelmien myötä esiin nousseista vaatimuksista.

Mihin pirulliset ongelmat vaikuttavat?

Pirulliset ongelmat vaikuttavat tapaamme johtaa ja tehdä päätöksiä. Sen lisäksi, että meidän on tunnistettava ja ymmärrettävä millaista moniulotteista ja -näkökulmaista tietoa päätöksenteossa vaaditaan, meidän on tunnistettava ja ymmärrettävä millaisia tietoja luovat prosessit ovat.

Pirullisten ongelmien maailmassa on tärkeää kiinnittää huomiota tiedon lisäksi siihen, miten tietoa on tuotettu, kerätty ja tulkittu ja millaisia subjektiivisia ja arvopohjaisia merkityksiä tietoon on lisätty.

Pirullisten ongelmien olemassaolo vaatii meiltä entistä enemmän kokonaisvaltaista, systeemisempää tapaa tarkastella asioita – tapaa hahmottaa ja ymmärtää kokonaisuuksia keskinäisriippuvaisuuksineen ymmärtäen, että systeemi on orgaaninen ja elävä.

Kaikki ongelmat eivät ole pirullisia ongelmia. Ongelmat voidaan jakaa H.Rittelin luokittelun mukaisesti kesyihin (yksitulkintainen), sotkuisiin (monimutkaisiin) ja pirullisiin ongelmiin. Nämä kaikki vaativat toisistaan poikkeavia johtamis- ja ratkaisutapoja.

 

#pohdintatuokio

Otammeko riittävän hyvin pirulliset ongelmat huomioon johtamisessa ja ongelmien ratkaisemisessa? Etenkin tässä ajassa, joka on useiden ilmiöiden nivoutumisen myötä entistä kompleksisempi.

Entä voiko pirullisia ongelmia edes ratkaista? Onko kyse enemmänkin pirullisten ongelmien esiin nostattamien vaatimusten selviytymisestä?


Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää?

Ota rohkeasti yhteyttä. Vaihdan mielelläni ajatuksia miten organisaation tulevaisuutta on mahdollista rakentaa onnistuneesti.

Seuraa minua myös LinkedInissä ja poimi tuoreimmat vinkit ensimmäisten joukossa.

Edellinen
Edellinen

Millainen on toimintaamme vaikuttava päättelyprosessi?

Seuraava
Seuraava

Miten onnistua systeemitason muutoksessa?