Millainen on toimintaamme vaikuttava päättelyprosessi?

Organisaatiotutkija Chris Argyris on kehittänyt “The Ladder of Inference” -mallin, mikä tarjoaa meille yhden vaihtoehtoisen tavan tarkastella millainen on oman toimintamme taustalla oleva päättelyprosessi ja miten se vaikuttaa omaan toimintaamme.

Päättelyprosessin ymmärtäminen auttaa meitä tunnistamaan ajatteluumme looginen ja analyyttinen ajattelu liittyviä, mahdollisia vääristymiä ja harhoja. Se mahdollistaa myös paremman vuorovaikutuksen ja yhteistyön erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa, muuttuvissa verkostoissa ja ympäristöissä.

“The Ladder of Inference” -mallin seitsemän vaihetta

Avaan ohessa lyhyesti päättelyprosessin eri vaiheita siten kuin olen ne itse ymmärtänyt.

Observations (reality and facts)

Teemme havaintoja ympäröivästä maailmasta, havaittavissa olevasta todellisuudesta ja tosiasioista.

Selected data (selected reality)

Valitsemme tai suodatamme osan havaintojemme pohjalta saaduista tiedoista.

Valitsemme mielellämme ne tiedot, mitkä tuntuvat meistä relevanteimmilta ja merkityksellisemmiltä.

Jätämme huomioimatta herkästi sellaisia tosiasioita, jotka ovat ristiriidassa aiempien uskomustemme ja kokemustemme kanssa ja, mitkä eivät mahdollisesti vastaa omia mieltymyksiämme.

Meanings (interpreted reality)

Teemme tulkintoja valitsemistamme ja suodattimistamme tiedoista.

Lisäämme valitsemiimme ja suodattamiimme tietoihin henkilökohtaisia ja kulttuuriin pohjautuvia merkityksiä, jotka voivat olla esimerkiksi erilaisia ennakkoluuloja tai yleistyksiä.

Luomme eräänlaisen tarinan, jonka kerromme itsellemme.

Assumptions

Teemme uusia olettamuksia pohjautuen siihen millaisia tulkintoja olemme tehneet ja millaisia merkityksiä olemme antaneet valitsemillemme ja suodattamillemme tiedoille.

Tehdessämme uusia olettamuksia sovellamme luomaamme tarinaa nykyiseen tilanteeseen ja kontekstiin.

Conclusions

Teemme johtopäätöksiä omien priorisoimiemme olettamustemme pohjalta – muutamme tekemämme olettamukset johtopäätöksiksi.

Tekemämme johtopäätökset voivat olla hyvin erilaisia verrattuna samassa tilanteessa olevien muiden henkilöiden tekemiin johtopäätöksiin riippuen millaisia näkökulmia muut ovat huomioineet kyseisessä tilanteessa ja kontekstissa, ja miten he ovat niitä tulkinneet ja millaisia merkityksiä he ovat niille antaneet.

Beliefs

Muodostamme uusia tai vahvistamme vanhoja uskomuksiamme tekemiemme johtopäätöstemme perusteella.

Jos muodostamamme uskomukset pohjautuvat nopeisiin johtopäätöksiin, joiden pätevyyttä emme ole kyseenalaistaneet, saatamme muodostaa uskomuksia, jotka voivat myöhemmin johtaa muun muassa erilaisiin väärinkäsityksiin ja ristiriitatilanteisiin.

Actions

Toimimme tekemiemme uskomustemme pohjalta oikeaksi katsomallamme tavalla ajatellen, että toimintamme perustuu todistettuun tietoon, vaikka toimintamme perustuu uskomustemme pohjalta mukautettuun tietoon.

Jos muodostamamme uskomukset ovat joustamattomia, se saattaa johtaa tilanteeseen, jossa todellisuus on hyvin rajoittunutta ja rajautunutta, sillä me näemme ja koemme ympäröivän maailman sellaisena kuin me sen uskomme olevan.

Sillä miten me ajattelemme, on merkitystä.

 

#pohdintatuokio

Miten usein me tulemme ajatelleeksi millainen on oman toimintamme taustalla oleva päättelyprosessi ja miten se vaikuttaa omaan toimintaamme?

Entä miten voimme kehittää omaa päättelyprosessiamme?


Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää?

Ota rohkeasti yhteyttä. Vaihdan mielelläni ajatuksia miten organisaation tulevaisuutta on mahdollista rakentaa onnistuneesti.

Seuraa minua myös LinkedInissä ja poimi tuoreimmat vinkit ensimmäisten joukossa.

Edellinen
Edellinen

Miksi uskomustemme ja olettamustemme tiedostaminen ja tarkastelu on tärkeää?

Seuraava
Seuraava

Mitä ja millaisia ovat pirulliset ongelmat?